Metoda na skuteczne odchudzanie bez diety? Naukowcy z Holandii sugerują, że kluczem może być konsystencja potraw
Pogoń za szczupłą sylwetką często wiąże się ze znacznymi ograniczeniami dietetycznymi, co jest niezwykle trudne dla wielu osób walczących z nadmiarem kilogramów. Nowe badania przeprowadzone przez naukowców dają jednak nadzieję na zdrowsze i mniej drastyczne metody redukcji wagi.
Zespół badawczy z Wageningen Universit w Holandii, którego wyniki zostały opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition”, odkrył, że kluczem do utraty wagi może być spożywanie bardziej chrupiących potraw. Sugerują, że nasze ciało zużywa o 26 procent mniej kalorii, gdy jedzenie ma konsystencję wymagającą dokładnego przeżuwania.
Fundamentem tych wniosków jest fakt, że intensywne żucie spowalnia proces jedzenia. To z kolei prowadzi do szybszego uczucia sytości, nawet jeśli spożyliśmy mniejszą porcję. W rezultacie, konsumujemy około jednej piątej mniej pokarmu niż podczas spożywania miękkich posiłków. Takie obserwacje wynikły z analizy czterech grup po 50 osób, które spożywały obiad składający się z twardszych, minimalnie przetworzonych produktów lub miękkich, wielokrotnie przetworzonych potraw.
Wyniki badania pokazują, że niezależnie od stopnia przetworzenia produktów, uczestnicy spożywali o 26 procent mniej kalorii, gdy posiłek był bardziej chrupiący i wymagał dokładnego przeżuwania. Najmniejsza średnia ilość spożytych kalorii, wynosząca 483, została odnotowana wtedy, kiedy badani jedli twardy, minimalnie przetworzony posiłek. Dla porównania, średnia liczba kalorii spożywanych przez osoby jedzące miękkie, ultraprzetworzone posiłki wynosiła 790.
“Twardsze” posiłki zawierały takie składniki jak gotowany ryż zamiast miękkiego puree ziemniaczanego, chrupiącą sałatkę zamiast sałatki coleslaw czy pierś z kurczaka zamiast kotletów rybnych.