Kakao – naturalne źródło witamin i przeciwutleniaczy wspomagające spalanie tłuszczu

Kakao – naturalne źródło witamin i przeciwutleniaczy wspomagające spalanie tłuszczu

Kakao, roślina znana i ceniona od dawna, jest dostępne na rynku w różnych formach. Przetworzone ziarna kakaowca można znaleźć w postaci czekolady, proszku lub po prostu jako kruszone ziarna. Choć kakao jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, nie wszystkie typy tego produktu są tak samo korzystne dla zdrowia. Warto zatem zastanowić się nad tym, które kakao jest najzdrowsze i jakie ma właściwości prozdrowotne.

Majowie i Aztekowie nie bez powodu uważali kakao za napój bogów. Jakie korzyści przynosi spożywanie tej rośliny i jak ją najlepiej wykorzystać?

Kakao to prawdziwe źródło wartościowych składników odżywczych. Ziarna tej rośliny są bogate w minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk oraz witaminy A, E, C i te z grupy B.

Oprócz tego, kakao zawiera także przeciwutleniacze, które mają zdolność do neutralizacji wolnych rodników, a tym samym działają ochronnie na organizm przed szkodliwymi czynnikami powodującymi choroby, w tym również nowotwory. W surowych ziarnach kakaowca stężenie przeciwutleniaczy jest znacznie większe niż w innych znanych ich źródłach, takich jak jagody czy zielona herbata.