Jakie zalety posiada blat kuchenny z granitu?

Wiele osób nie ma pojęcia, jaki blat kuchenny sprawdzi się najlepiej. Ważne jest, aby był on nie tylko atrakcyjny pod względem wizualnym, ale również trwały i odporny na działanie niesprzyjających warunków otoczenia. Prawdziwym strzałem w dziesiątkę wydaje się być granit – jest to materiał o nieprzeciętnych właściwościach użytkowych. Z pewnością przypadnie on do gustu tym, którzy jakość stawiają na pierwszym miejscu. Relatywnie wysoka cena może zniechęcać, jednak jest to inwestycja na lata. Zastanawiasz się, czy warto? Sprawdź poniższe argumenty „za”!

Ekskluzywne wzornictwo

Prawdą jest, że kuchenne blaty granitowe prezentują się niezwykle luksusowo. Gwarantują mnóstwo możliwości aranżacyjnych, więc jedynym ograniczeniem są indywidualne preferencje. Ekskluzywny design pasuje zarówno do klasycznych, jak i modernistycznych wystrojów. Warto jednak pamiętać, że kamień wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Tylko wtedy nawet po upływie lat nie straci pierwotnego wyglądu. W sprzedaży dostępnych jest wiele specjalistycznych preparatów, które zwiększają intensywność koloru, a także chronią granit przed blaknięciem.

Wysoka wytrzymałość mechaniczna

Blaty granitowe spełnią oczekiwania tych, którzy uwielbiają gotować. Cechuje je ponadprzeciętna wytrzymałość mechaniczna, co zmniejsza ryzyko wystąpienia nieestetycznych ubytków lub deformacji. Nie trzeba również martwić się o zarysowania, które mogłyby powstać np. podczas przygotowywania posiłków. Kamień jest o wiele trwalszy, niż inne materiały stosowane do produkcji mebli kuchennych.

Odporność na związki chemiczne

Kolejną zaletą blatów granitowych jest wysoka odporność na działanie związków chemicznych. Zmniejsza to ryzyko uszkodzenia powierzchni podczas jej czyszczenia lub konserwacji. Przypadkowo rozlany alkohol lub ocet to nie tragedia! Zupełnie inaczej jest w przypadku drewna lub materiałów drewnopodobnych, które wykazują dużą wrażliwość na wspomniane substancje.

Odporność na wilgoć i zmienne temperatury

Granit nie pochłania wody, dzięki czemu jego powierzchnia nie pęcznieje. Dodatkowym atutem jest jego odporność na zmienne temperatury. Minimalizuje to prawdopodobieństwo niespodziewanego pęknięcia materiału. Właściwości granitu zmniejszają także stopień rozwoju bakterii, co wspomaga utrzymanie pożądanego poziomu higieny. Opisywany blat kuchenny to prawdziwa gratka dla zwolenników rozwiązań przyjaznych środowisku naturalnemu. Należy wiedzieć, że kamień to materiał ekologiczny, który nie zawiera w swoim składzie żadnych toksycznych substancji.