Wykazano, że codzienne picie dwóch szklanek napojów słodzonych może podwyższać ryzyko śmierci

Wykazano, że codzienne picie dwóch szklanek napojów słodzonych może podwyższać ryzyko śmierci

Rozległe badanie naukowe ujawnia niepokojące dowody na to, że regularne spożywanie bezalkoholowych napojów słodzonych, niezależnie od tego, czy są one słodzone cukrem, czy słodzikami sztucznymi, może nakręcać ryzyko zgonu. Analiza, która opublikowano w czasopiśmie JAMA Internal Medicine, obejmowała ponad 400 000 dorosłych obywateli Europy i wykazała wzrost ryzyka przedwczesnej śmierci wśród osób spożywających co najmniej dwie szklanki napojów słodzonych dziennie.

Badanie przeprowadzone pod nadzorem naukowców z Międzynarodowej Agencji do Badań nad Rakiem (IARC) miało na celu zbadanie korelacji pomiędzy regularnym spożyciem napojów bezalkoholowych słodzonych cukrem i sztucznymi słodzikami a całkowitą śmiertelnością.

Dane zdrowotne 450 tysięcy dorosłych Europejczyków zostały uwzględnione w tym badaniu. Okres obserwacji przekraczał 16 lat. W porównaniu do tych uczestników, którzy spożywali mniej niż jedną szklankę napojów bezalkoholowych słodzonych cukrem lub sztucznie na miesiąc, uczestnicy, którzy jak się okazało spożywali dwie lub więcej szklanek tych napojów na dobę, byli bardziej narażeni na ryzyko zgonu.

W badaniu odkryto również, że regularne picie dwóch lub więcej szklanek napojów bezalkoholowych słodzonych sztucznymi słodzikami dziennie podnosi ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych. W odniesieniu do napojów bezalkoholowych słodzonych cukrem, zaobserwowano wzrost ryzyka zgonu spowodowanego chorobami układu pokarmowego.

Zespół badawczy określił jedną szklankę jako 250 mililitrów płynu. Spożywanie napojów bezalkoholowych obejmowało konsumpcję gazowanych napojów bezalkoholowych, takich jak cola czy lemoniada, oraz napojów izotonicznych i energetycznych syropów rozcieńczanych wodą. Nie uwzględniono w tym spożywania soków owocowych.