Wybierając dietę wegetariańską i wegańską – zyskujesz zdrowie i przedłużasz swoje życie
W ostatniej dekadzie obserwujemy znaczący wzrost zainteresowania ludzi z różnych środowisk dietami roślinnymi. Dieta wegetariańska, która cieszy się nieustającą popularnością, jest często wybierana ze względów etycznych, ale jej korzyści zdrowotne są równie ważne. Dieta oparta na produktach roślinnych ma właściwości profilaktyczne i lecznicze – łagodzi objawy wielu chorób, a nawet pomaga w ich zwalczaniu. Zastanów się, jakie plusy przyniesie Tobie dieta bezmięsna i odkryj swój sposób na długowieczność i dobry stan zdrowia.
Wegetarianizm to styl żywienia, który rezygnuje z mięsa, koncentrując się natomiast na produktach pochodzenia roślinnego jak warzywa, orzechy, grzyby, nasiona roślin strączkowych czy oleje roślinne. Istnieje wiele odmian tej diety, które dodatkowo eliminują inne grupy produktów spożywczych. Jednym z nich jest weganizm – dieta skupiająca się wyłącznie na produktach niezawierających składników pochodzących od zwierząt lub przez nie produkowanych. Eliminuje ona nie tylko mięso, ale także ryby, owoce morza oraz produkty takie jak miód, żelatyna czy jajka. Dieta wegańska jest zdecydowanie bardziej restrykcyjna niż wegetariańska, lecz łatwość dostępu do produktów roślinnych sprawia, że warto rozważyć przemianę swojego stylu życia na rzecz zdrowia.
Wielu nowych wegetarian i wegan staje przed wyzwaniem zastąpienia tradycyjnych składników swojej diety produktami roślinnymi. Nie jest to jednak tak trudne, jak mogłoby się wydawać! Na przykład mleko i nabiał krowi czy owczy można z powodzeniem zastąpić roślinnymi odpowiednikami, takimi jak mleko kokosowe. Jest ono niezwykle wszechstronne – nadaje się do zabielania, zagęszczania potraw, a porządnie ubite pozwoli nam delektować się pyszną bitą śmietaną kokosową. Mięso z kolei można zastąpić tofu, ciecierzycą, soczewicą lub nawet fasolą. Odpowiednie przyprawy i sposób obróbki zapewnią mięsny smak bez grama białek zwierzęcych.
Zastępstwo dla słodyczy również istnieje. Słodycze oparte na produktach roślinnych są zdrowsze, ponieważ zazwyczaj zawierają mniej cukru i nie mają prozapalnego nabiału, który jest obecny w tradycyjnych słodyczach.
Osoby na diecie wegetariańskiej są mniej narażone na choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2, a także chorobę niedokrwienną serca. Kluczem jest odpowiednie bilansowanie diety – to pozwala uniknąć niedoborów i w pełni wykorzystać potencjał zdrowotny diety roślinnej. Szczególnie ważne jest zaspokojenie potrzeby organizmu na białko, które głównie dostarcza mięso. Dobrej jakości produkty roślinne mogą dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka oraz wszystkich niezbędnych składników, co pozwoli cieszyć się pełnią zdrowia na diecie roślinnej.