Odżywka białkowa w proszku – charakterystyka, funkcje i zastosowanie
W ciągu kilkudziesięciu lat udoskonalenia procesów produkcyjnych stworzono proszek proteinowy, który nie generuje wcześniej wspomnianych problemów. Koncept jest prosty – ekstrahować czyste białko z naturalnych źródeł pokarmowych, które w postaci proszku jest łatwe do dawkowania i spożycia.
Obecnie na rynku odżywek białkowych soja coraz częściej zostaje zastąpiona przez koncentraty białka serwatki, pozyskiwane z mleka. Są one generalnie dobrze tolerowane (z wyjątkiem osób z nietolerancją laktozy), niedrogie i mają przyjemny smak. Dla wegan proponuje się natomiast odżywki oparte na izolacje białka z grochu, ryżu, nasion konopi czy słonecznika. Intrygującym składnikiem mogą być również proteiny pochodzące od owadów.
Typowy proszek proteinowy ma na celu umożliwić podwyższenie spożycia białka w diecie bez równoczesnego zwiększenia ilości węglowodanów i tłuszczów. Izolaty są więc przygotowywane tak, aby zawierały nawet 70-80 g białka na 100 g produktu. Dodatkowo, w zależności od formuły mogą one zawierać również inne wartościowe dla zdrowia składniki odżywcze takie jak nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, antyoksydanty, chlorofil czy witaminy.