Naładuj baterie na maksa! Co warto jeść na śniadanie, aby mieć dużo energii?

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto, aby zadbać o jego wysoką energetyczność, ponieważ od niego zależy, ile będziemy mieć energii przez cały dzień. Węglowodany są głównym źródłem energii, dlatego warto zadbać o spożycie solidnej dawki na początku dnia.  Co zatem warto jeść na śniadanie, aby mieć dużo energii?

Produkty zbożowe na dobry początek dnia!

Jeżeli jesteś zwolennikiem kanapek na śniadanie, wybieraj pieczywo pełnoziarniste lub graham. Duża zawartość węglowodanów złożonych w chlebie razowym doda Ci energii na cały dzień a niski indeks glikemiczny, sprawia, że przez dłuższy czas od posiłku nie będziemy głodni. Kanapki można przygotować na różny sposób. Warto, aby zadbać o solidną porcję warzyw, aby dostarczyć swojemu organizmowi dużą ilość witamin z rana oraz co za tym idzie – więcej energii. Aby zadbać o prawdziwie zbilansowany posiłek, zalecamy smarować pieczywo serem białym, twarogiem, hummusem czy inną pastą roślinną. Dostarczy to również białka, którego podaży nie możemy bagatelizować. 

Bakalie i orzechy, czyli solidny zastrzyk energii!

Rodzynki, daktyle, śliwki suszone, morele i orzechy to najlepszy dodatek do wszelkich owsianek czy musli. Są źródłem wapnia, cynku, magnezu oraz witamin z grupy B. Zawartość tłuszczu w orzechach dostarcza dużo energii, oraz dzięki ich spożywaniu do organizmu trafiają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy: A, D, E, K. Dawka takich składników odżywczych to najlepsze co możemy zrobić dla naszego organizmu z rana, aby później mieć dużo energii na cały dzień. Najlepszym wykorzystaniem bakalii jest zrobienie domowego musli. W sklepie większość gotowych opakowań musli posiada bardzo dużo cukru i niepotrzebnych słodzików. Robiąc musli samodzielnie, unikamy nadmiaru cukru oraz możemy komponować różne warianty, mieszając ulubione bakalie i orzechy z dowolnymi płatkami zbożowymi. Domowe musli najlepiej podawać z jogurtem, mlekiem lub kefirem, aby dostarczyć organizmowi białka.

Owoce nie tylko dla aktywnych!

Jest wiele dowodów na to, że owoce na śniadanie przynoszą największe korzyści dla organizmu. Dlaczego? Owoce są źródłem cukrów łatwo przyswajalnych przez organizm. Są to cukry, które mają korzystny wpływ na pracę mózgu, dlatego dostarczenie ich z rana sprzyja pracy przez cały dzień. Glukoza zawarta w głównej mierze w owocach jest podstawowym bodźcem do realizowania przez mózg swoich funkcji. Owoce są doskonałym źródłem witamin, błonnika, składników mineralnych i co najważniejsze wody! Niektóre owoce mają w sobie nawet 90% wody. Dlatego, jeśli spożywamy w owoce z rana, nie tylko dostarczamy cennych składników odżywczych i witamin, ale również dodatkowo nawadniamy swój organizm.

Jak podawać owoce na śniadanie?

Ulubione owoce można dodać do owsianki, jogurtu z musli lub po prostu pokroić obok ulubionej kanapki. Jeśli natomiast nie lubisz owoców w prostej postaci, dobrą alternatywą są wyciskane soki lub koktajle na bazie owoców.