Wpływ witaminy D3 na zdrowie i skutki jej niedoboru.

Wpływ witaminy D3 na zdrowie i skutki jej niedoboru.

Wpływ witaminy D3 na zdrowie i skutki jej niedoboru.

Witamina D3 naturalnie wytwarzana jest poprzez kontakt ludzkiej skóry z promieniami słonecznymi. Trudno jednak o słońce podczas okresu jesienno-zimowego, stąd też, jak wynika z badań – około 90% Polaków cierpi na niedobór tej witaminy. Przy tym wszystkim, większość osób nie zdaje sobie sprawy, jak katastrofalne mogą być skutki braku odpowiedniego poziomu witaminy D3 w naszym organizmie. W okresie jesienno-zimowym, suplementacja tej witaminy jest szczególnie wskazana, ze względu na brak jej naturalnego źródła, jakim są promienie słoneczne. Witaminę D3 możemy jednak czerpać także za sprawą odpowiednich produktów.

Wpływ witaminy D3 na nasz organizm.

Udokumentowano, iż witamina ta w znacznym stopniu wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Osoby, które dosyć często łapią przewlekłe przeziębienia, powinny przebadać się pod kątem stężenia witaminy D3 w organizmie. Jest to możliwe poprzez zwyczajnie badanie krwi. Odpowiedni poziom witaminy D3 to także prawidłowe funkcjonowanie mięśni, zdrowe zęby i kości. Niedobór tej witaminy może również sprzyjać powstawaniu takich chorób, jak krzywica czy osteoporoza, a więc chorób kości.

Witamina D3 w żywności.

Najprostszą i najskuteczniejszą metodą pozwalającą osiągnąć prawidłowe stężenie witaminy D3 jest jej suplementacja. Suplementy tej witaminy są powszechnie dostępne w aptekach i wielu sklepach. Witaminę D3 możemy także znaleźć w wielu produktach spożywczych, jednak znajdująca się w nich jej ilość jest niedostateczna, by sprostać całkowitemu zapotrzebowaniu naszego organizmu na tę witaminę. Produktami bogatymi w witaminę D3 są przede wszystkim ryby, w szczególności – węgorze, śledzie, tuńczyki, łososie, makrele czy sardynki. Znacznie mniejsza jej ilość znajduję się w żółtkach jaj, serze żółtym czy maśle.