Orzeszki ziemne w wyrobach piekarniczych – ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego
Potencjalne zagrożenie dla osób uczulonych na orzeszki ziemne – takie informacje przekazał Główny Inspektorat Sanitarny (GIS). Według GIS, orzeszki ziemne zostały stwierdzone w jednej z partii pestek dyni, które wykorzystywane są do produkcji pieczywa. Producent, który zgłosił ten fakt inspektoratowi, podjął decyzję o zawieszeniu dostaw produktów mogących zawierać zanieczyszczone pestki oraz podjął kroki w celu dobrowolnego wycofania produktów ze sprzedaży.
Jak wynika z informacji opublikowanej na stronie internetowej GIS, Piekarnia bezglutenowa Ultraeuropa, która zgłosiła problem, użyła zanieczyszczonych pestek dyni do produkcji dwóch rodzajów pieczywa: WISO Chleb bezglutenowy o gramaturze 350 g (o numerach partii: 2405290785, 2406061154, 2405231110, 2405170420 oraz 2405070891) oraz BRACIA PISKORKOWIE ADAM I ANTONI Bezglutenowy chleb z pestkami dyni o gramaturze 350 g (numer partii: 2405100611).
Piekarnia bezglutenowa Ultraeuropa, jak informuje GIS, zdecydowała o wstrzymaniu wysyłek gotowych wyrobów, które zawierały w składzie pestki dyni pochodzące z partii zanieczyszczonej orzeszkami ziemnymi. Firma zablokowała również niezainfekowaną część tej partii pestek. W komunikacie przekazano także, że producent podjął kroki mające na celu ustalenie źródła zanieczyszczenia alergenu i wydał polecenie natychmiastowego wycofania wymienionych produktów ze sprzedaży.
GIS ostrzega i apeluje do osób uczulonych na orzeszki ziemne o unikanie spożywania wyżej wymienionych produktów piekarniczych, które mogą zawierać te alergeny. Pomimo braku informacji o obecności orzeszków ziemnych na etykietach tych produktów, stały się one potencjalnym zagrożeniem dla zdrowia osób alergicznych.