Olejek rokitnikowy – cennym źródłem zdrowia i urody. Wszystko, co musisz wiedzieć o olejku rokitnikowym.
W świecie naturalnych kosmetyków i suplementów diety, olejek rokitnikowy zajmuje szczególne miejsce. Ceniony od wieków w medycynie tradycyjnej krajów Azji i Rosji, w dobie współczesnej nauki zyskuje na popularności dzięki coraz liczniejszym badaniom potwierdzającym jego niezwykłe właściwości. To, co przede wszystkim przysparza mu renomy, to bogactwo składników odżywczych oraz szerokie spektrum potencjalnego zastosowania.
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides), z którego owoców pozyskuje się olejek, jest rośliną występującą naturalnie zarówno na polskim wybrzeżu Bałtyku, jak i w Himalajach, gdzie jego owoce są nazywane „święte”. Te inwazyjne krzewy z silnym systemem korzeniowym chętnie porastają wydmy czy hałdy, chroniąc glebę przed erozją. Niezależnie od geografii, dla wielu kultur stanowi cenne źródło leczniczych preparatów.
Uzyskiwanie oleju rokitnikowego nie należy do najprostszych zadań. Rokitnik, aby owocować, wymaga obecności roślin obu płci, a zapłodnienie następuje tylko dzięki działaniu wiatru, ponieważ roślina nie produkuje przyciągającego insekty nektaru. Zbiór jest również trudny z powodu gęstych kolców pokrywających krzewy. Mimo tych wyzwań, owoce rokitnika są skutecznie zbierane na plantacjach i przetwarzane na soki i dżemy pełne witaminy C. Jednak to proces tłoczenia, który generuje odpady w postaci pestek, okazuje się szczególnie cenny. Po wysuszeniu i oczyszczeniu, z pestek wytłacza się gęsty żółty olej o unikalnym aromacie.
Olejek rokitnikowy produkuje się także z pulpy, będącej rezultatem procesu produkcji soku. Zawiera ona od 4 do 13% tłuszczów i ma intensywną pomarańczową barwę. Olejki dostępne na rynku często są mieszanką oleju z pestek i pulpy.
Sklad olejku rokitnikowego jest bardzo bogaty i różnorodny. Zawiera mnóstwo niezbędnych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów, steroli oraz przeciwutleniaczy. Ponad połowa jego składu to jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym nieczęsto spotykana jednocześnie mieszanka kwasów z grup omega 3, omega 6, omega 7 i omega 9!
Olej z pulpy rokitnika jest bardzo bogaty w karotenoidy (180-240 mg na 100 g produktu), witaminę E (nawet do 330 mg/100g), oraz kwasy linolowe i linolenowe. Aż 43% jego objętości stanowi korzystny dla skóry kwas oleopalmitynowy.
Z kolei olej z nasion rokitnika składa się w 90% z nienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego, linolenowego oraz oleinowego, a także z nasyconego kwasu palmitynowego. Zawiera również inne kwasy tłuszczowe z wcześniej wymienionych grup omega, ale w mniejszych ilościach.