Właściwości, kaloryczność i zastosowanie miodu malinowego oraz jego cena
Miód malinowy oferuje swoim konsumentom przyjemny owocowy posmak i aromat. Może być świetnym substytutem dla białego cukru, ale z uwagi na jego wysoką zawartość kalorii, zdroworozsądkowe podejście do jego spożycia jest kluczowe. Osoby cierpiące na cukrzycę powinny zachować szczególną ostrożność. To prowadzi nas do pytania o korzyści zdrowotne płynące z miodu malinowego?
Właściwości lecznicze miodu malinowego wynikają przede wszystkim z faktu, że należy on do grupy miodów nektarowych. Pszczoły produkują go z nektaru pochodzącego z kwiatów malin, które zbierane są pod koniec maja i sierpnia. Większość tej pszczelej wyroby pochodzi z regionu Lubelszczyzny. Właściwości lecznicze miodu malinowego są wynikiem synergicznego działania wszystkich aktywnych składników, takich jak enzymy, witaminy i minerały.
Podobnie jak inne rodzaje miodu, miód malinowy ma zdolność odżywiania i regeneracji organizmu, co jest szczególnie istotne podczas rekonwalescencji oraz w sezonie jesienno-zimowym. Wspiera on również układ immunologiczny w walce z wirusami i bakteriami, a jego właściwości lecznicze mogą być stosowane w przypadku przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych.
Mimo że miód malinowy wykazuje działanie antybiotyczne, jest on nieco słabszy pod tym względem w porównaniu z innymi rodzajami miodów, takimi jak miód nawłociowy, gryczany czy nektarowo-spadziowy. Czy są jeszcze inne korzyści związane z konsumpcją miodu malinowego? Związki fenolowe obecne w miodzie malinowym mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.